MENÜ

 

 

 

 

Kubica: Ugyanaz a versenyző vagyok, mint korábban

 

 

 

Egyelőre korai volna megmondani, mikor ülhet újra versenyautóba a Lotus Renault GP versenyzője, Robert Kubica – ezt maga a lengyel tehetség árulta el a rajongói által feltett kérdésekre reagálva.

Kubica még februárban szenvedett súlyos ralibalesetet Olaszországban, mely miatt forma-1-es pályafutása is komoly veszélybe került. A lengyel versenyző állapota szerencsére azóta rohamosan javul, saját elmondása szerint már segítség nélkül is tud járni.

Kubicát nemrég rajongói faggatták rehabilitációjáról, valamint F1-es visszatéréséről.

„Mentális szempontból nincsenek problémáim. Fizikailag még nem vagyok rendben, de az általános kondícióm elég jó” – mondta Kubica.

„Visszanyertem a súlyomat és néhány hete képes vagyok segítség nélkül járni. Összességében remekül érzem magam.”

A 26 éves versenyző hozzátette, ugyanaz a versenyző maradt, mint korábban volt, hozzáállása mit sem változott a baleset óta.

„A baleset nem változtatott meg – nincsenek emlékeim az ütközésről, egyszerűen csak tisztában vagyok a következményeivel. Szóval ez belül olyan, mintha meg sem történt volna.”

Kubicát természetesen visszatéréséről is kérdezték a rajongók: ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, noha rehabilitációja a tervek szerint halad, egyelőre nehéz lenne megjósolni, mikor ülhet ismét versenyautóba.

„A Lotus Renault GP versenyzője vagyok. Idén nem versenyezhetek, de érzem, hogy még nem fejeztem be a dolgomat Enstone-ban. Mint már mondtam, elégedett vagyok azzal, ahogy a felépülésem zajlik. A várakozásoknak megfelelően alakul, és szerencsére nincsenek komplikációk, melyek megnyújtanák ezt a rehabilitációs időszakot.”

„Még túl korai megmondani, mikor térhetek vissza, de a legfontosabb dolog a végkifejlet, nem pedig a sietség.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kubica: Úgy érzem, még nem ért véget a Renault-s küldetésem

 

 

A Lotus-Renault csapatvezetője, Eric Boullier a napokban elmondta, hogy amint Robert Kubica felépül, azonnal visszakapja a versenyzői ülését, így nem kell attól tartania, hogy a februári súlyos ralis balesete miatt a jövőben nem jut Formula-1-es üléshez. A csapat mindent megtesz, hogy a pilóta kedvében járjon, és arról is gondoskodnak, hogy a rajongókkal se szakadjon meg a kapcsolat, ezért a Brit Nagydíj után továbbították az olvasók kérdéseit a lengyel versenyzőnek, aki készséggel válaszolt. 

"Mentálisan semmi problémám sincs. Fizikailag ugyan még kicsit gyenge vagyok, de összességében jól érzem magam. Már elértem a versenysúlyomat, és néhány hete segédeszköz nélkül is tudok járni. Összességében jól érzem magam" – tudatta a 26 éves pilóta, aki nem emlékszik a balesetre.

"Nincsenek emlékeim a balesetről, a következményekkel azonban tisztában vagyok. Számomra olyan, mintha meg sem történt volna" – tette hozzá Kubica.

Arra a kérdésre, hogy erősebben tér-e vissza, a 2008-as kanadai futam győztese azt felelte: "Remélem. Komolyra fordítva a szót, nem tudom, hogy ettől miért lennék erősebb. Úgy gondolom, hogy ugyanolyan erős leszek, mint előtte voltam." 

"Biciklizni sem felejtünk el. Továbbra is videojátékozom, ahogy mindig is tettem és nagyon élvezem. Továbbra is a Renault versenyzőjének érzem magam. Természetesen nagyon hiányzik a versenyzés, de úgy érzem, hogy még nem ért véget az enstone-i küldetésem."

Az egyik olvasó arra volt kíváncsi, hogy jövőre visszatér-e és harcba száll-e a bajnoki címért, amire a sérült pilóta maga sem tudja a pontos választ. "Az első kérdésre igennel felelnék, a második kérdésre csak a 2012-es tesztek után lehet válaszolni. Jelenleg meg vagyok elégedve a rehabilitációmmal, egyelőre minden a tervek szerint halad és nem merült fel semmi komplikáció, ami hátráltathatna. Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy pontosan mikor térhetek vissza. Az eredmény a legfontosabb, ezért nem sietünk el semmit."

Noha Kubica semmit nem akar elsietni, azt már pontosan tudja, hogy mi lesz az első dolga, ha újra a helyszínen lesz. "Egy időre bezárkózom a mérnökökkel egy helyiségbe és megkezdjük a munkát."

Amíg nem lehet a helyszínen, addig a Lotus-Renault pilótája televízióban figyeli az eseményeket. "A csapatom egész jól szerepelt, bár legutóbb visszaestünk, különösen az időmérőn. Tudom, hogy a következő versenyeken lesznek új fejlesztések, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy visszatérjünk arra a szintre, ahol a szezon kezdetén voltunk. A szigorúbb szabályok sokat ártottak nekünk Silverstone-ban, de a Nürburgringen már más lehet a kép."

 

 

 

 

 

 

 

 

2011.07.12

 

 

 

 

F1 : Repül a Renault forradalmi kipufogója

 

 

A Lotus Renault GP teljesítménye az előző futamokon jelentősen visszaesett az év elejéhez képest, amikor Vitalij Petrov dobogós lett Melbourne-ben, Nick Heidfeld pedig Malajziában. Az aranysárga-feketék jelenleg 65 ponttal konstruktőr-vb ötödik helyén állnak, ebből 42-t a szezon első négy futamán gyűjtöttek, vagyis az utóbbi öt futamon mindössze 23-at.

Eric Boullier csapatfőnök már a Kanadai Nagydíj után alapos vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, miért maradt el az R31-es fejlesztési tempója a konkurensekétől. Boullier a diffúzorszabályok silverstone-i módosítását követően kijelentette: a Német Nagydíj pénteki szabadedzésén olyan megoldást fognak kipróbálni, amely a hagyományos módon, hátul vezeti ki a motorból távozó gázokat.

"Megerősíthetem, hogy a pénteki szabadedzésen kipróbáljuk az új megoldást. Tudom, hogy régóta mondogatom, de most már tényleg tudjuk, miért szenvedtünk az elmúlt futamokon. Tudjuk, miért nem tudtuk olyan ütemben fejleszteni az autónkat, amilyenben szeretnénk" - mondta Eric Boullier az Autosportnak. 

"Elképzelhető, hogy stratégiát kell váltanunk, mivel nem úgy teljesítünk, ahogy elvárható lenne. Ez magába foglalja a kipufogó kivezetési módját is, amelyet a Nürburgringen fogunk kipróbálni. Komoly teljesítmény-javulást várok ettől. De minden egyes területet meg kell vizsgálnom, és azt is, miért szalasztunk el jó lehetőségeket" - tette hozzá a Renault-főnök.

A Renault fejlődését az is hátráltatta, hogy májusban 12 napra leállt a csapat enstone-i szélcsatornája, mialatt 50 százalékos méretarányról 60 százalékos modellekre álltak át. "Ez nem tett jót a fejlődésünknek, de nem ez volt (a teljesítmény-visszaesés) fő oka" - jelentette ki Boullier.

A Renault körönként 3-4 tizedmásodperces javulást remél a Nürburgringen bevezetésre kerülő fejlesztésektől, és további fejlődést egy héttel azután, Hungaroringen.

 

 

 

 

 

A Renault "szokványosabb" kipufogót tesztel a Nürburgringen

 

 

 

A Renault-nál úgy döntöttek, átgondolják az eddig használt elöl kivezetett kipufogójuk létjogosultságát, és a Német Nagydíj péntek iszabadedzésén egy egészen új, hagyományosabb rendszert próbálnak ki. Eric Boullier ezt a csapatnál esedékes átszervezések egyik elemeként említi meg, ami azért esedékes, mert eddig elmaradtak a várt eredmények. "Egy kicsit át kell gondolnunk a stratégiánkat, mert nem jönnek az eredmények, és ennek része a kipufogó lecserélése is" - nyilatkozta az Autosportnak. - "Még van néhány terület, ahol erősek vagyunk, de most oda kell figyelni azokra a részekre is, ahol gyenge a teljesítmény, és meg kell tudni, hogy miért van ez így."A frissített szélcsatornájukban mért adatok alapján három tizedes javulást várnak Németországban, így abban bíznak, hogy ismét a szezon eleji formájukat adhatják. "Fejlesztéseket bemutatni általában jó dolog, de sajnos néha nem haladnak olyan gyorsan a dolgok, ahogyan szeretnénk" - ismerte el. - "A szélcsatorna frissítése miatt például le kellett állnunk néhány napra, és ezalatt nem működött. A szokványosabb kipufogó kifejlesztése is sok időt igényelt. Ha javulást tapasztalunk ettől akövetkező versenyen, a szezon többi részében, és jövőre is láthatunk még fejlődést."

 

 

 

 

 

 

 

Csere a Lotus-Renaultnál

 

 

Új kipufogórendszert fogunk alkalmazni, amit sok más újítás mellett kipróbálunk Németországban. Tudjuk, hogy mi volt az oka annak, hogy az utóbbi időben nem ment jól a csapat szekere. Belső vizsgálatot folytattunk annak érdekében, hogy megtaláljuk a hibáink okát. A vizsgálaton kiderül, hogy a szélcsatornában végzett munka nem volt elég hatékony. A Német Nagydíjon már bevetjük az újításokat, amit természetesen látványos javulást várunk” – mondta a csapatfőnök.

 

 

 

 

 

Ha Kubica felépül, Heifeldnek nincs helye a Renaultnál

 

 

„Ez egy nagyon egyszerű dolog. Kubica és Heifeld is tudja, hogy ha Robert képes visszatérni, akkor mi megadjuk neki a lehetőséget. A történetnek itt vége is van. Robert állapota folyamatosan javul, igaz régóta nem találkoztunk, de telefonon beszéltem már vele. Dr. Ceccarelli, Robert orvosa azt mondja, hogy a helyzet jobb a vártnál és Kubica gyorsan gyógyul” – mondta Boullier
Daniele Morelli, a lengyel pilóta menedzsere úgy nyilatkozott, hogy Kubica akár már a Brazil GP-n indulhat. „Remélem, hogy így lesz. Ez minden, amit mondhatok” – reagált a csapatfőnök

 

 

 


 

Menü

Hírek

  • Elkészült az oldal.
    2011-07-12 15:52:48

    Elkészült az oldal. Remélem elnyeri a tetszésetek :)

Szavazás

Ki az 1. számú pilóta a RedBullnál?
M.Webber
S.Vettel
Asztali nézet